14 dec. 2006

Primavara europeana. Steaua si Dinamo IN. Rapid OUT.

Este aproape sfarsitul anului si putem trage linie. Desi se pare ca va fi o iarna mai calduroasa decat de obicei, turul de campionat s-a incheiat, ba chiar s-au jucat si doua etape din retur, iar situatia se pare sa fie deja clarificata in privinta Ligii I.

Noaptea trecuta s-a cristalizat situatia Rapidului. PSG a invins fara drept de apel formatia elena Panathinaikos, cu scorul de 4-0. Desi primul gol se datoreaza unei grave greseli a portarului Ebede, nu i se poate imputa nimic, pentru ca francezii si-au facut jocul si au castigat pe merit.

Dinamo, dupa un parcurs de sezon excelent, poate incheia anul cu o victorie la Tottenham, bifand o serie incredibila de meciuri in Cupa Uefa. Daca anul trecut Rapid a fost surpriza, Dinamo fiind eliminata in urma anularii unul gol perfect valabil, anul acesta dinamovistii si-au luat revansa si promit (daca nu prin vorbe, cel putin prin fapte o fac) sa nu se opreasca prea curand. Calificarea o au deja asigurata, ar putea sa isi trimita echipa a doua, dar mentalitatea romanesca s-a schimbat in bine in ultimii ani si asta se vede in rezultate. Cat mai multe victorii in cupele europene ne-ar asigura mai multe locuri in Champions League, mai multa notorietate si mai multi bani pentru fotbalul romanesc.

Este lumina. Cred ca, in sfarsit, am ajuns la luminita de la capatul tunelului, cea prea mult mediatizata in politica acum 5-6 ani. Ca roman sunt mandru de performantele acestor echipe si de numele care si l-au facut in Europa. Dinamo, Steaua, dar si Rapid, sunt adevarte forte in fotbalul actual. A se nota totusi faptul ca Steaua nu poate fi numita o forta in comparatie cu Lyon sau Real Madrid, insa in doua dintre cele patru meciuri cu cu Lyon sau Real au jucat mai mult decat admirabil, atunci cand au realizat ca nu mai au nimic de pierdut. Daca jucam la fel inca de la inceput, poate ar fi putut spera la calificarea in optimile Champions League.

Clarificand si situatia Stelei, care merge mai departe in Cupa Uefa dupa clasarea pe locul trei in Grupa E din Champions League, putem vorbi despre fotbalul romanesc si de grila de programe de la televizor din primavara. Ma bucur ca avem doua echipe care merg mai departe si pastreaza traditia de anul acesta, dar se putea sa mearga si trei. Nu este nimic, loc pentru performanta exista intotdeauna. Partea cu adevarat buna este ca echipele romanesti vor incepe sa scoata din ce in ce mai multi bani din vanzarea de bilete (bineinteles ca se vor plati sume fabuloase pentru meciuri cu Real Madrid, Lyon, Bayer Leverkusen sau PSG) si din publicitate. Sper ca acesti bani sa fie investiti asa cum se cuvine, pentru ca daca investitiile de la o echipa nu sunt constante, patronii risca sa nu mai vada performante. Se poate investi in echipele de tineret pentru ca in Romania nu avem scoli cu adevarat performante si nu in jucatori de mana a doua din diverse tari care vin in Romania considerandu-se VIP-uri.

Va astept aici sa comentam impreuna noua primavara europeana.

6 dec. 2006

What a wonderful world !



Iesind ieri din metrou, m-a surprins o imagine tare placuta. Imi pare rau ca n-am avut decat telefonul la mine, insa poza a iesit destul de bine. Se intampla lucruri frumoase in orasul asta, daca stii cum sa le privesti.

Si versurile melodiei la care m-am gandit atunci. Multumim domnului Armstrong.

"I see trees of green, red roses too
I see them bloom for me and you
And I think to myself, what a wonderful world

I see skies of blue and clouds of white
The bright blessed day, the dark sacred night
And I think to myself, what a wonderful world

The colours of the rainbow, so pretty in the sky
Are also on the faces of people going by
I see friends shakin' hands, sayin' "How do you do?"
They're really saying "I love you"

I hear babies cryin', I watch them grow
They'll learn much more than I'll ever know
And I think to myself, what a wonderful world
Yes, I think to myself, what a wonderful world"

Vesti bune despre metrou.

Zilele trecute am fost placut surprins sa vad in probe o garnitura noua de metrou pe magistrala M1 (Republica). Gata cu aurolacii.


4 dec. 2006

Ineficienta Rapidului sau seara magica a lui Guso?

Intr-o forma de zile mari, portarul echipei Pandurii Targu-Jiu si-a adjudecat titlul de "Cel mai bun jucator al meciului" in urma prestatiei din aceasta seara. Maldarasanu, Zicu, Moldovan si Lazar au fost doar cativa din cei care l-au pus la grea incercare pe goalkeeper-ul oaspetilor. Insa a fost seara lui, un singur sut reusind sa-l invinga.

Pentru acest punct colegii trebuie sa il cinsteasca, pentru ca merita. Insa nu este numai meritul lui. Am urmarit cu atentie reluarile televizate si am observat, cu parere de rau, ca a fost offsaid la golul din minutul 93.

Totusi ma intreb daca Rapidul nu merita cumva acest gol. Cand te joci cu ocaziile in felul in care au facut-o ei, parca un astfel de sfarsit de meci este ca o nuia altoita bine pe spatele jucatorilor visinii. Dar si a antrenorului, care, inca o data, nu si-a facut bine treaba (incep sa ma conving din ce in ce mai mult ca intr-adevar este un foarte bun prieten cu jucatorii, nicidecum cineva superior lor).

In prima repriza Pandurii nu au reusit nici macar un sut pe poarta, iar portarul giulestean a privit, plictisit, desfasurarea partidei. Abia dupa marcarea golului de catre singurul australian din lotul Rapidului, Ryan Griffiths, oaspetii au inceput sa atace foarte firav, parca nu-si doreau nici macar un punct. Vazand acestea, giulestenii au tot presat defensiva adversarilor, insa fara nici un rezultat. S-au petrecut doua faze dubioase la Buga si Zicu, primul fiind oprit din pozitie regulamentare, iar in cazul celui de-al doilea se putea acorda lovitura libera deoarece a fost vizibil tras de tricou. Raman pe pozitie si sunt ferm cand spun ca in fotbal exista greseli de arbitraj si nu trebuie acuzat nimeni pentru asta.

Cum numai in meciurile de pomina se intampla asa ceva, in minutul 90+3 are loc marea surpriza. Zoicas prelungeste o minge venita de la un coechipier, iar Vintilescu fructifica ocazia. Sec. 1-1.

Imediat rapidistii protesteaza, chiar il asalteaza pe central, dar scorul final de pe tabela a ramas egal. Doua puncte importante pierdute de Rapid, care isi asigura un confortabil loc trei, foarte departe de asteptarile de dinaintea acestui sezon.

George Copos a promis schimbari. Va schimba ceva ?

Sursa : Sport365.