14 nov. 2006

Bucurestiul si nevoile noastre.

Aflat intr-o situatie mai delicata aseara, mi-am pus din nou o problema care ma framanta de mai multi ani.

De ce in Bucuresti nu sunt tasnitori si toalete publice ?
Despre tasnitori poate e mai simplu, ca s-ar scuza cei "in charge" ca nu avem nevoie de tasnitori iarna. Oricum nu sunt nici vara, decat vreo 2-3 ratacite prin diferitele parcuri.

Imi aduc aminte cum ma plimbam pe Calea Victoriei cand eram mai mic si-mi facea placere sa beau apa de la o tasnitoare vara, pe caldura. Acum nu mai sunt tasnitori pe Calea Victoriei, nu mai sunt de cativa ani buni. Probabil ca incurcau circulatia pietonilor. Pai vara, la 30 de grade, nu mai bine beau pietonii niste apa si se mai relaxeaza ? Prea mare deranjul, sunt convins. Toate chestiile astea faceau parte din ceea ce puteam sa numesc, la acea vreme, un oras "placut".
Peste tonele de praf un strop de apa rece cu care sa-ti clatesti fata nu era decat o binecuvantare. Dar s-a dus.

Cealalta problema, a toaletelor publice. Unde sunt ? Trebuie intotdeauna sa cumparam un suc de la McDonald's ca sa putem intra acolo ? (Mda, accesul se face doar pe baza de cod si mi se pare normal.)

Nu-s un mare calator, dar am umblat prin diferite tari si, ca sa fiu cat mai clar, cand te apuca, aveai unde sa te duci. Bagai 10 centi intr-un aparat si ti se deschidea usa la o toaleta publica. Curata ! Asta m-a mirat, chiar era foarte curata.

La noi se merge pe modelul cutie de plastic cu o gaura inauntru. Dar normal ca suntem in urma celorlalti, ar fi banal daca n-am fi asa. :)
Si totusi, de ce lipsesc aceste toalete ? Asa naspa si incomode cum sunt ele, tot ar trebui macar cate una pe fiecare mare bulevard. Insa, din nou, trebuie sa fie prea greu pentru autoritati.

Sunt singurul care isi doreste tasnitori si toalete publice ?

11 comentarii:

Anonim spunea...

tasnitorile sunt surse de boli digestive . Nu sunt deloc ok din punct de vedere igienic . Si mai scade si vanzarea chioscarilor care vand apa plata si suc. Ha ha !

Radu Restivan spunea...

Nu-i dracul asa de negru, nu te imbolnavesti daca bei de la tasnitoare, asa cum nu patesti nimic nici daca bei de la chiuveta.

Ma rog, eu beau in general numai apa plata din bidoane de 5l, dar asta e un obicei personal. :D

Cat despre chioscurile care vand apa, nu ai observat ca in ultima vreme au disparut cam toate ? Vrei apa plata, la McDonald's cu tine. :)

Anonim spunea...

Tu ai uitat ca noi facem parte din lumea a 3-a si asa vom ramane multa vreme.

Radu Restivan spunea...

Mi-e greu sa ma obisnuiesc cu asta. Consider ca in momentul in care accept ca facem parte din lumea a 3a renunt la orice incercare de a face ceva bun.

Anonim spunea...

Sincer eu nu as bea de la aceeasi tasnitoare de la care bea un boschetar. N-am de unde sa stiu ca noaptea nu se gaseste vreunul sa isi faca nevoile de unde beau eu apa.

Radu Restivan spunea...

Atunci se poate initia miscarea "Tasnitori high-class". :D

Anonim spunea...

bucurestiu e plin de wc`uri ecologice... cel putzin pe linga herastrau e jale.. sint zeci.. de ce asa de multe la un loc ?! pt ca e mai usor sa curetzi 100 de wcuri aflate in 10-15locuri decit 50 de wcuri aflate in 50 de locuri...

plus ca toate sint inchiriate de pmb nu sint cumparate.. desi asta ii costa triplu doar intr`un singur an.. de ce ?! nu e treaba ta :B

Radu Restivan spunea...

Mda, se pare ca fac afaceri si din wc-urile ecologice. Ai dreptate, in Herastrau e plin de wc-uri ecologice, dar daca te apuca la 2 km de Herastrau, trebuie sa fugi pana in parc ? E naspa.

Stefan Manea (fanel) spunea...

Nu-i rea ideea ta. Eu zic macar in parcuri sa apara tasnitorile astea. Cat despre WC-uri ecologice contra cost suna a fi o idee buna, asa si-ar mai acoperi si ei din cheltuieli.
Insa inainte de toate astea cred ca se merita investit in niste campanii de educarea a maselor si niste amnezi drastice pentru cei care distrug bunuri publice.

Radu Restivan spunea...

Corect.

Anonim spunea...

in legatura cu tasnitorile alea :))) mai oameni buni, ori ati postat commenturile prea de dimineata si erati foarte adormiti, ori nush :P nu te obliga nimeni sa pui gura pe metal :)) este de ajuns sa iti apropii gurita de jetul de apa (care n-are nicio legatura cu gurile boshetarilor sau pipiul lor) :)))
asa cum niciodata nu te asezi pe o toaleta publica, fie ea de la Mc sau din parc. igiena etc...Radu, ai intr-un fel dreptate referitor la acest subiect, insa mai multa dreptate are ywan...